Equikinetic® - ”Träning med System, genialt enkelt, helt enkelt genialt”

 

”Avsaknaden av musklerna i en häst är tyst, långsam, men en säker död!” (Horst Becker)

 

Equikinetic® är ett effektiv träningprogramm för bygga musklerna, hjälpa hästarna med sin naturlig snedhet, förbättre raktrikning+balans+koordination+ridbarhet.

Vi är också rekommenderad av veterinärerna och ostepaten för skadad+rehab hästar.

Hästar jobbar i en exakt 8 kvadratmeter volt, i kontinuerlig inre ställning, vi jobbar med intervallträning och regelbundna frekventa handbyten, för träna båda sidor jämnt.

Dualaktivering®

”Det är lättare att lära en häst att bli riden, än att lära en ryttare att rida!” (Michael Geitner)

 

Dualaktivering® är mycket mer än att bara rida genom blå och gula skumbommar. Dualaktivering® aktivera hästarnas hjärna att växla snabbare fram och tillbaka mellan hjärnhalvor. Allt vad hästarna har sett och lärt sig kan bli sparad snabbare. Allt börja med balans i hjärnan, det är förutsättning för optimalt inlärning och därmed för en optimalt utbildad häst. Konstant höger/vänster förändringar, böjning, rätning och koncentration, hjälpa hästen att förbättra sin balans och koordination. Hästarna är raka, genom ökad kroppsmedvetenhet, reagera mer avslappnad i stressiga situationer och förbättrar muskeltillväxten.


Equiband

Equiband™ är framtaget av Narelle Stubbs, Hillary Clayton och Nicole Rombach för att underlätta för arbete i rätt form under rehabilitering och uppträning. Equiband™ är en del av ett unikt bålträningssystem – Equicore Concepts™ - som utvecklats i samarbete mellan veterinär, sjukgymnast/fysioterapeut och tränare. Man har tittat på idrottsmedicinen på humansidan och överfört stabiliserings- och styrketräningsprinciper därifrån till häst.


Equiband™ är utvecklat för att stimulera receptorer (nervändar) i hästens hud och hårsäckar och därigenom stimuleras och aktiveras buk- och ryggmuskulaturen (hästens coremuskler). Dessa muskler hjälper till att runda ryggen och engagera bakdelen vilket gör att systemet blir mycket användbart vid rehabilitering, uppträning och för att bibehålla muskulatur och få hästen att stabilisera ryggen under rörelse och att arbeta i en bra form.


Equiband™ kan med fördel användas vid tömkörning, longering, träckning vid hand, i skrittmaskiner, körning och under ryttare vilket gör att systemet är mångsidigt och täcker olika behov i olika faser av hästens träning. Regelbunden användning av Equiband™ stärker hästens coremuskulatur (bålmuskulatur) och underlättar för den att arbeta i en rundare form som minskar risken för svaghet, skada och instabilitet som kan leda till smärta och nedsatt prestation.


När är det lämpligt att använda Equiband™?


UNGHÄST - vid träning för hand för att stärka coremuskler inför uppsittningÄLDRE HÄST – för att bibehålla rörlighet och styrka i coremuskulaturen.ALLMÄN TRÄNING - efter vila, förberedande inför ridningREHABILITERING - efter skada, sjukdom eller operation (t ex buköppning) i samråd med veterinär och legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut.PRESTATION - förbättring genom optimal aktivering av bålmusklerna.


Fördelen med de elastiska banden som framtagits speciellt för att inte rulla ihop sig eller glida mot huden är att det inte sker någon tillvänjning. I och med elasticiteten ger bandet ny input (proprioceptiv feedback) i varje steg hästen tar. Banden ger en direkt och konstant stimulering av coremuskulaturen som gör att hästen inte kan fuska eller komma undan arbete utan arbetar konstant i rätt form.


Equiband™ levereras i förpackning innehållandes ett svart schabrak med snabbknäppen, 4 elastiska band – två kortare för buken (AB) och två längre för bakdelen (HQ). Schabraket går att tvätta i maskin och finns i 4 storlekar. Det är också ergonomiskt utformat för att inte ge tryck över manke eller ländrygg.


Bukbandet (AB) aktiverar bukmuskulaturen som lyfter och stabiliserar ryggen, bakdelsbandet (HQ) gör att hästen blir medveten om sin placering av bakbenen och det stimulerar proprioceptionen. Placeringen av bandet gör det möjligt att påverka osymmetriska bakbensrörelser, dåligt bakbensengagemang, dåligt utvecklad bakdelsmuskulatur samt vid rehabilitering efter neurologiska eller muskuloskeletala tillstånd


Finns i följande storlekar:                                                                                                             


Pony            upp till 120cm  

Small           120-148 cm

Regular       150-165 cm

Full               165 cm och uppåt